miercuri, 6 iulie 2016

CUM CRITICĂM?

Există persoane, din viața noastră, cu un spirit critic ascuțit. Și care nu se pot abține să critice, atunci când observă ceva ce nu le convine. Iar dacă s-ar întoarce roata, desigur că nici lor nu le-ar conveni să fie criticate.

Și totuși, cum spunem ceva care nu ne convine, legat de comportamentul unei persoane, care se tot repetă și devine supărător? Iar aici, vorbim doar de acele comportamente neintenționate.

În primul rând, conștientizăm că fiecare dintre noi poate greși. Prin urmare, vom avea grijă de tonul cu care vorbim, care ar trebui să fie cel al unei persoane care este prietenă cu acea persoană.

De ce spun că trebuie să fim conștienți că fiecare, la rândul său, mai și greșește? Cineva spunea că atunci când arătăm primii cu degetul, un deget este îndreptat către cel incriminat, iar celelalte patru, către noi.



În al doilea rând, nu criticăm persoana, ci comportamentul acesteia: ,,nu-mi place când văd firimituri pe jos”. (despre acest lucru am mai vorbit într-un alt articol)

În al treilea rând, putem veni și cu o soluție: ,,m-aș simți bine când firimiturile sunt duse la coșul de gunoi sau când încerci să mănânci cu atenție”. (când spunem ,,nu” fără să ne simțim vinovați și venim, în plus, și cu soluții, comunicarea devine asertivă, iar despre acest tip de comunicare am mai vorbit într-un articol mai vechi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu